5 przepisów z wykorzystaniem produktów Mokate!
1. Kawowa granita
Składniki:
• 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Mokate
• 1 szklanka gorącej wody
• 2 łyżki cukru
• Skórka z połowy cytryny
• 1 szklanka lodu
Przygotowanie:
1. Rozpuść kawę rozpuszczalną Mokate w gorącej wodzie.
2. Dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści.
3. Dodaj skórkę z cytryny i pozostaw do ostygnięcia.
4. Wlej przygotowaną kawę do naczynia do zamrażania, dodaj lód i umieść w zamrażarce.
5. Co 30 minut mieszaj masę widelcem, aby uzyskać granitę o odpowiedniej konsystencji.
6. Podawaj w szklankach i udekoruj cytrynową skórką.
2. Smoothie z bananem i czekoladą
Składniki:
• 1 dojrzały banan
• 1 łyżka kakao od Mokate
• 1 szklanka mleka
• ½ szklanki jogurtu naturalnego
• 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
• Kilka kostek lodu
Przygotowanie:
1. W blenderze umieść pokrojony na kawałki banan, kakao, mleko, jogurt i miód.
2. Dodaj kilka kostek lodu.
3. Blenduj wszystkie składniki, aż uzyskasz gładką konsystencję.
4. Przelej smoothie do szklanki i podawaj od razu.
3. Lody kawowe z kawałkami czekolady
Składniki:
• 2 filiżanki mleka
• 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Mokate
• ½ szklanki cukru
• ½ szklanki kawałków gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
1. W garnku podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
2. Dodaj kawę rozpuszczalną i cukier, mieszaj, aż się rozpuści.
3. Przelej masę do miski i pozostaw do ostygnięcia.
4. Gdy masa ostygnie, dodaj kawałki gorzkiej czekolady i wymieszaj.
5. Wlej masę do foremek do lodów i wstaw do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny.
4. Latte z syropem karmelowym
Składniki:
• 1 kubek espresso Mokate
• ½ szklanki mleka
• 2 łyżki syropu karmelowego
Przygotowanie:
1. Przygotuj espresso za pomocą kawy Mokate.
2. W osobnym naczyniu podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
3. Przelej espresso do filiżanki, dodaj podgrzane mleko.
4. Wymieszaj i dodaj syrop karmelowy.
5. Mrożona kawa z bananem
Składniki:
• 1 kubek espresso Mokate
• 1 dojrzały banan
• 1 łyżka kakao
• 1 szklanka mleka
• Kilka kostek lodu
Przygotowanie:
1. Przygotuj espresso za pomocą kawy Mokate.
2. W blenderze połącz espresso, pokrojony na kawałki banan, kakao, mleko i lód.
3. Blenduj, aż uzyskasz gładką konsystencję.
4. Przelej do szklanki i podawaj od razu.