Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.
ENG 0 Ulubione

Babeczki korzenne z delikatnym kremem kawowym

Ewelina 2023-10-25
Ulubione
477
477
Ulubione

Babeczki korzenne z delikatnym kremem kawowym

Ewelina 2023-10-25

Babeczki w korzennym wydaniu

Czy zastanawialiście się kiedyś w jaki sposób wykorzystać kawę? Oczywiście poza tym, że możemy ją pić na wiele sposobów? Kawa może być użyta w wielu przepisach - w tym w pysznych deserach, które na pewno zadowolą wybredne podniebienia! Nie ma co czekać! Sprawdźcie co przygotowaliśmy razem z Panią Justyną!

Składniki na ciasto

  1. 2 średnie jajka
  2. 200g mąki tortowej
  3. 150g drobnego cukru
  4. 120ml maślanki
  5. 100ml oleju
  6. 4 łyżeczki przyprawy korzennej
  7. 1 czubata łyżka ciemnego kakao
  8. 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na pyszny kawowy krem

  1. 400 ml śmietanki 30%/36% w temeraturze pokojowej
  2. 100 ml śmietanki 30/36% schłodzonej
  3. 80 g czekolady mlecznej
  4. 80 g czekolady białej
  5. 8 g żelatyny
  6. 40 ml espresso - Polecamy Espresso Mokate

Sposób przygotowania babeczek:

Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj foremki na babeczki.
W jednej misce ubij jajka razem z cukrem na puszystą masę.
Dodaj maślankę i olej, kontynuując ubijanie.
W osobnej misce wymieszaj mąkę tortową, przyprawę korzenną, ciemne kakao i proszek do pieczenia.
Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrych składników, ciągle mieszając, aż uzyskasz gładkie ciasto.
Napełnij foremki na babeczki ciastem, napełniając je na około 2/3 wysokości.
Piecz babeczki w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut lub do momentu, gdy wbity w nie patyczek wyjdzie suchy. Wyjmij je z piekarnika i pozwól ostygnąć.

Wykonanie kawowego kremu:

Namocz żelatynę w espresso - tak aby napęczniała.
W rondelku na małym ogniu podgrzewaj śmietankę 400 ml(nie doprowadzaj jej do wrzenia)
W osobnej misce połam obie czekolady i zalej ciepłą śmietanką
Do cieplej masy wlej espresso z rozpuszczoną żelatyną. Mieszaj do połączenia całkowicie składników.
Zafoliuj naczynie folią spożywczą. Pamiętaj o tym, że folia ma dotykać powstałej masy.
Masę wkładamy do lodówki i chłodzimy około 1,5 - 2 h.
Po wyciągnięciu z lodówki masa będzie miała konsystencje żelki. Wkładamy do misy miksera i zaczynamy ubijać, dodajemy resztę śmietanki i dalej ubijamy na puszysty krem.
Następnie przekładamy do worka cukierniczego i ozdabiamy mufinki.

Wyglądają obłędnie! Wierzymy, że ten prosty przepis pozwoli Wam spędzić miły czas z wypiekami!

https://www.instagram.com/justyna_wenda/ dziękujemy!

Ewelina

Autor: Ewelina - Koneserka kaw

O autorze:

Pasjonatka przygód i nowości. Testerka tylko dobrych smaków.

Dzień zaczynam od kubka ulubionej kawy i sprawdzenia nowinek. To czysta przyjemność móc poznawać i doznawać nowych wrażeń.

Prywatnie miłośnik czekolady w każdej postaci! Wybierz się ze mną w podróż po najdalszych zakątkach w poszukiwaniu perfekcyjnych smaków.

Ilość artykułów: 14, zobacz pozostałe

Menu
Menu
ENG
Filtrowanie

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się