Babeczki korzenne z delikatnym kremem kawowym
Babeczki w korzennym wydaniu
Czy zastanawialiście się kiedyś w jaki sposób wykorzystać kawę? Oczywiście poza tym, że możemy ją pić na wiele sposobów? Kawa może być użyta w wielu przepisach - w tym w pysznych deserach, które na pewno zadowolą wybredne podniebienia! Nie ma co czekać! Sprawdźcie co przygotowaliśmy razem z Panią Justyną!
Składniki na ciasto
- 2 średnie jajka
- 200g mąki tortowej
- 150g drobnego cukru
- 120ml maślanki
- 100ml oleju
- 4 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 czubata łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na pyszny kawowy krem
- 400 ml śmietanki 30%/36% w temeraturze pokojowej
- 100 ml śmietanki 30/36% schłodzonej
- 80 g czekolady mlecznej
- 80 g czekolady białej
- 8 g żelatyny
- 40 ml espresso - Polecamy Espresso Mokate
Sposób przygotowania babeczek:
Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj foremki na babeczki.
W jednej misce ubij jajka razem z cukrem na puszystą masę.
Dodaj maślankę i olej, kontynuując ubijanie.
W osobnej misce wymieszaj mąkę tortową, przyprawę korzenną, ciemne kakao i proszek do pieczenia.
Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrych składników, ciągle mieszając, aż uzyskasz gładkie ciasto.
Napełnij foremki na babeczki ciastem, napełniając je na około 2/3 wysokości.
Piecz babeczki w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut lub do momentu, gdy wbity w nie patyczek wyjdzie suchy. Wyjmij je z piekarnika i pozwól ostygnąć.
Wykonanie kawowego kremu:
Namocz żelatynę w espresso - tak aby napęczniała.
W rondelku na małym ogniu podgrzewaj śmietankę 400 ml(nie doprowadzaj jej do wrzenia)
W osobnej misce połam obie czekolady i zalej ciepłą śmietanką
Do cieplej masy wlej espresso z rozpuszczoną żelatyną. Mieszaj do połączenia całkowicie składników.
Zafoliuj naczynie folią spożywczą. Pamiętaj o tym, że folia ma dotykać powstałej masy.
Masę wkładamy do lodówki i chłodzimy około 1,5 - 2 h.
Po wyciągnięciu z lodówki masa będzie miała konsystencje żelki. Wkładamy do misy miksera i zaczynamy ubijać, dodajemy resztę śmietanki i dalej ubijamy na puszysty krem.
Następnie przekładamy do worka cukierniczego i ozdabiamy mufinki.