Panna cotta z nutą cappuccino – klasyczny deser w nowoczesnej odsłonie
Panna cotta z nutą cappuccino – klasyczny deser w nowoczesnej odsłonie
Panna cotta to kwintesencja włoskiej prostoty i elegancji – lekka, kremowa, a jednocześnie efektowna. W naszej wersji ten tradycyjny deser zyskuje nowy charakter dzięki dodatkowi Mokate Cappuccino Zero, który nadaje mu subtelny, kawowy aromat i wyjątkowy smak. To idealna propozycja na deser po obiedzie, romantyczną kolację czy popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi. Sprawdź, jak łatwo przygotować ten smakowity klasyk z twistem!
Do dzieła!
Składniki:
- Żelatyna
- 200ml mleka
- 200ml śmietanki 36%
- 2 łyżeczki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka stewii
- Mokate Cappuccino Zero o smaku Czekoladowo-Karmelowym
- Ulubione świeże owoce np. leśne, jadalne kwiaty
Przepis:
- Wsyp 2 kopiaste łyżeczki żelatyny do miseczki, zalej niewielką ilością bardzo zimnej wody, wymieszaj i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
- W rondelku podgrzej 200 ml mleka i 200 ml śmietanki 36%. Dodaj 2 łyżeczki przesianego kakao oraz 1 łyżeczkę stewii, dokładnie mieszając.
- Gdy mieszanka zacznie się gotować, zdejmij ją z ognia i wsyp 4 łyżki Mokate Cappuccino Zero o smaku Czekoladowo-Karmelowym. Mieszaj, do momentu, aż wszystko się rozpuści. Do gorącej masy dodaj napęczniałą żelatynę i energicznie mieszaj, do rozpuszczenia się składników.
- Odstaw do lekkiego przestudzenia na około 30 minut.
- Przelej masę do silikonowych foremek i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, aż panna cotta stężeje.
- Aby łatwiej wyjąć deser, zanurz foremkę na kilka sekund w gorącej wodzie, a następnie delikatnie przełóż na talerz.
- Pannę Cottę koniecznie udekoruj świeżymi owocami, płatkami jadalnych kwiatów i listkami mięty – niech ten deser będzie prawdziwą ucztą dla zmysłów!
-
Mamy nadzieję, że ten przepis na stałe zagości w Twoim domu i podzielisz się nim z najbliższymi!
Przepis krok po kroku znajdziesz tutaj: