Sernik na zimno Cappuccino
Kremowy sernik cappuccino bez pieczenia który przygotujesz w kilka chwil. Puszysty, kremowy, delikatny. Przygotuj go razem z nami!
NAPAR Z KAWY
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 2 łyżeczki kawy mielonej lub 6 łyżeczek aromatycznego cappuccino
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
- 500 g twarogu z wiaderka
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny+1/2 szklanki wody
Napar z kawy zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilę podgrzewamy i zostawiamy do wystudzenia. Twaróg miksujemy z cukrem pudrem. Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy do masy serowej i delikatnie łączymy. Masę dzielimy na dwie części i dodajemy do jednej kawę. Następnie do każdej części dodajemy połowę ostudzonej żelatyny cały czas miksując. Jasną masę wlewamy do formy, i schładzamy 20-30 minut w lodówce, po tym czasie wyłożyć masę kawową, wyrównać i ponownie schładzamy minimum kilka godzin.
Zdjęcie końcowe oraz przepis autorstwa @Monika_superfood