Dyniowe Latte - DIY
Co jesieniary lubią najbardziej?
Puszysta pianka, słodki smak, aromat, który przyjemnie koi nasze zmysły - tak, tak mowa o wyjątkowym Dyniowym Latte. Czy wiesz, że ten kawiarniany przysmak bez problemu przygotujesz w domu? Sprawdź koniecznie nasz przepis i zobacz film z tym bezproblemowym a jakże pysznym napojem. To co? Kocyk, kawka czy działamy?
Co potrzebujesz?
- Około dwóch łyżek musu z dynii - najprościej zrobisz go piekąc dynię do miękkości, obierając ze skóry, a następnie blendując na gładką masę
- 125ml mleka, polecamy te 3,2%
- 1-2 łyżki syropu klonowego - dodaj tyle aby uzyskać swoją ulubioną słodycz
- 1/4 łyżeczki esencji waniliowej
- Ulubione korzenne przyprawy - cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, mielone goździki
- Podwójne, aromatyczne espresso
I teraz niech dzieje się magia!
- W rondelku przygotuj bazę naszej jesiennej kawy - dyniowy mus, mleko, syrop klonowy oraz ulubione przyprawy podgrzej.
- Przy pomocy blendera kielichowego doprowadź do spienienia mleka dyniowego.
- Użyj sitka, aby oddzielić nadal większe fragmenty od naszego jesiennego napoju.
- Zblenduj ponownie pozostały płyn, tak aby uzyskać idealnie gładką konsystencję.
- Gdy mamy idealnie gładką masę łączymy ją z naszym ulubionym espresso i przelewamy do ulubionego kubka.
- Na koniec nasze dyniowe latte możemy udekorować bitą śmietaną i dodać aromatyczny cynamon.
Smacznego!
Mam nadzieję, że uda Wam się wykonać ten jesienny przysmak u siebie w domu! Dajcie znać jak wyszło i czy czujecie w powietrzu ten jesienny aromat!
Zobacz koniecznie: