Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.
ENG 0 Ulubione

Tiramisu

Ewelina 2023-09-13
Ulubione
1061
1061
Ulubione

Tiramisu

Ewelina 2023-09-13

Tiramisu - a to skąd?

A tak w ogóle skąd się wzięło słynne tiramisu? Jeśli masz na myśli włoski deser to jakie skojarzenie pojawia się jako pierwsze? Oczywiście, że TIRAMISU! Kwintesencja doskonałości! Na samą myśl o nim mam ochotę go spróbować! Pełne smaku biszkopty, rozpływający się krem... Wszystko posypane delikatnym kakao... Co jak co, ale warto odwiedzić słoneczne Włochy właśnie po to, aby spróbować tego deseru w towarzystwie idealnego espresso. Nie ma na co czekać!

Jeśli jednak chcecie przygotować tiramisu w domu sprawdźcie koniecznie nas przepis!

Co potrzebujesz?

  1. Około 250g biszkoptów - mogą być podłużne lub okrągłe, ich ilość zależy od formy jaką wybierzesz.
  2. 250ml świeżo zaparzonej kawy, wybierz tą o intensywnym smaku.
  3. 500g mascarpone - pamiętaj, aby było odpowiednio schłodzone.
  4. 3 świeże jajka, wybierz te większe.
  5. 50-70ml lilieru Amaretto – dla podbicia smaku.
  6. 50g cukru pudru.
  7. Szczypta soli.
  8. Kakao do dekoracji.

I teraz niech dzieje się magia!

  1. Przygotowaną kawę przelej do szerokiego naczynia. Po jej wystygnięciu dodaj likier. Taki zabieg pozwoli Ci na wygodne zamoczenie biszkoptów. Biszkopty zamocz bezpośrednio przed wykładaniem ich na formę.
  2. Oddziel białka od żółtek.
  3. Żółtka połącz z cukrem – ucieraj na jasną, kremową masę. Stopniowo dodawaj mascarpone, na tym etapie możesz zmniejszyć obroty miksera.
  4. Białka ubij na sztywną pianę. To właśnie ten moment, w którym wykorzystamy naszą szczyptę soli.
  5. Gotową pianę delikatnie połącz z naszym kremem.
  6. Przygotowane biszkopty zamocz z dwóch stron, układaj je jeden obok drugiego – do zapełnienia dna. Resztę wykorzystasz w kolejnej warstwie.
  7. Na biszkopty wyłożyć połowę masy, czynność powtórzyć z drugą warstwą biszkoptów.
  8. Całość powinna spędzić w lodówce kilka godzin.
  9. Przed podaniem udekoruj deser kakao.

Smacznego!

Mam nadzieję, że uda Wam się wykonać ten prosty deser w domu i spędzicie z nim wyjątkowo słodkie popołudnie!

Zobacz koniecznie:

Ewelina

Autor: Ewelina - Koneserka kaw

O autorze:

Pasjonatka przygód i nowości. Testerka tylko dobrych smaków.

Dzień zaczynam od kubka ulubionej kawy i sprawdzenia nowinek. To czysta przyjemność móc poznawać i doznawać nowych wrażeń.

Prywatnie miłośnik czekolady w każdej postaci! Wybierz się ze mną w podróż po najdalszych zakątkach w poszukiwaniu perfekcyjnych smaków.

Ilość artykułów: 14, zobacz pozostałe

Menu
Menu
ENG
Filtrowanie

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się