Tiramisu
Tiramisu - a to skąd?
A tak w ogóle skąd się wzięło słynne tiramisu? Jeśli masz na myśli włoski deser to jakie skojarzenie pojawia się jako pierwsze? Oczywiście, że TIRAMISU! Kwintesencja doskonałości! Na samą myśl o nim mam ochotę go spróbować! Pełne smaku biszkopty, rozpływający się krem... Wszystko posypane delikatnym kakao... Co jak co, ale warto odwiedzić słoneczne Włochy właśnie po to, aby spróbować tego deseru w towarzystwie idealnego espresso. Nie ma na co czekać!
Jeśli jednak chcecie przygotować tiramisu w domu sprawdźcie koniecznie nas przepis!
Co potrzebujesz?
- Około 250g biszkoptów - mogą być podłużne lub okrągłe, ich ilość zależy od formy jaką wybierzesz.
- 250ml świeżo zaparzonej kawy, wybierz tą o intensywnym smaku.
- 500g mascarpone - pamiętaj, aby było odpowiednio schłodzone.
- 3 świeże jajka, wybierz te większe.
- 50-70ml lilieru Amaretto – dla podbicia smaku.
- 50g cukru pudru.
- Szczypta soli.
- Kakao do dekoracji.
I teraz niech dzieje się magia!
- Przygotowaną kawę przelej do szerokiego naczynia. Po jej wystygnięciu dodaj likier. Taki zabieg pozwoli Ci na wygodne zamoczenie biszkoptów. Biszkopty zamocz bezpośrednio przed wykładaniem ich na formę.
- Oddziel białka od żółtek.
- Żółtka połącz z cukrem – ucieraj na jasną, kremową masę. Stopniowo dodawaj mascarpone, na tym etapie możesz zmniejszyć obroty miksera.
- Białka ubij na sztywną pianę. To właśnie ten moment, w którym wykorzystamy naszą szczyptę soli.
- Gotową pianę delikatnie połącz z naszym kremem.
- Przygotowane biszkopty zamocz z dwóch stron, układaj je jeden obok drugiego – do zapełnienia dna. Resztę wykorzystasz w kolejnej warstwie.
- Na biszkopty wyłożyć połowę masy, czynność powtórzyć z drugą warstwą biszkoptów.
- Całość powinna spędzić w lodówce kilka godzin.
- Przed podaniem udekoruj deser kakao.
Smacznego!
Mam nadzieję, że uda Wam się wykonać ten prosty deser w domu i spędzicie z nim wyjątkowo słodkie popołudnie!
Zobacz koniecznie: