Jak zrobić sok z pigwy do herbaty?
Jak zrobić sok z pigwowca do herbaty?
Pigwa jest owocem, który często pomijamy, sięgając po popularniejsze jabłka czy gruszki. To duży błąd, ponieważ pigwa jest skarbnicą wielu cennych składników odżywczych. Zawiera ona dużo witamin, w tym przede wszystkim witaminy C i A, ale także E, K oraz te z grupy B. Co więcej, pigwa jest bogatym źródłem wielu minerałów, takich jak potas, magnez, fosfor i wapń.
Działa korzystnie na układ trawienny, pomaga w regulacji poziomu cholesterolu, wzmacnia układ odpornościowy i poprawia stan skóry. Dlatego też warto wprowadzić ją do swojej diety, a jednym ze smacznych i zdrowych sposobów na to jest przyrządzenie soku z pigwy do herbaty. Jak smakuje pigwa? Jest ona bardzo kwaśna, a czasem nawet gorzka. Ma także cierpki smak. Owoc jest mały i twardy, raczej niejadalny na surowo. Mięknie pod wpływem obróbki, a po dodaniu cukru, staje się niezwykle smaczny, zwłaszcza w połączeniu z gorącą herbatą!
Sok do herbaty z pigwy?
Jako że pigwa jest bardzo zdrowa, warto dodawać ją do gorącego napoju, który pijemy na co dzień. Jest nim zazwyczaj herbata. Jak zrobić domowy sok z pigwy, który doskonale sprawdzi się zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy to organizm najbardziej potrzebuje witamin? Przepis na przygotowanie soku do zimowej herbaty jest naprawdę prosty.
Przepis na sok z pigwy:
Składniki:
- 1 kg pigwy
- 1 l wody
- 1/2 kg cukru
Kroki:
1.Zacznij od dokładnego umycia pigw. Pigwy są owocami, które często są pokryte naturalnym woskiem, dlatego dobrze jest użyć do mycia ciepłej wody i szczoteczki. Pigwę należy umyć bardzo dokładnie.
2.Następnie obierz pigwy ze skórki. Choć skórka jest jadalna i zawiera wiele witamin, jest też dość twarda i nie nadaje się do zrobienia soku.
Kiedy już obierzesz pigwy, usuń nasiona i pokrój owoce na małe kawałki. Nie muszą być one idealne, ponieważ i tak będziemy je gotować i przecierać.
3.Kawałki pigwy umieść w dużym garnku, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu przez około 40 minut. W tym czasie pigwy powinny zmięknąć i zacząć puszczą sok.
4.Kiedy pigwy będą już gotowe, przecedź płyn przez gęste sito do drugiego garnka. Zmiksuj pozostałe owoce pigwy na puree, a następnie przeciśnij je przez sito, aby uzyskać jak najwięcej soku.
5.Do płynu dodaj cukier i podgrzewaj na niewielkim ogniu, mieszając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Potem gotuj sok na małym ogniu przez kolejne 30 minut, regularnie mieszając.
6.Gorący sok przelej do sterylizowanych butelek, dokładnie zakręć i odstaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu przechowuj sok w chłodnym i ciemnym miejscu.
7.Do herbaty dodawaj gotowy sok z pigwy według własnego smaku – niektórzy preferują mocniejszy smak pigwy, inni zaś subtelniejsze nuty tego owocu.
Sok z pigwy do herbaty na zimę
To właśnie zimą sok z pigwy cieszy się największą popularnością. Nie dość, że jest pyszny, to również niezwykle zdrowy. Zawiera bardzo dużą ilość witaminy C, dlatego też doskonale sprawdza się podczas przeziębienia i grypy, bo wzmacnia organizm i odporność. To właśnie w okresie jesienno-zimowym pigwy bez problemu znajdziemy w sklepach, marketach i na targach. Owoce pigwy to popularny dodaek do herbat, zwłaszcza jesienią i zimą. Warto przygotować od razu duży słoik soku z pigwy, aby starczył na jak najdłuższy czas.
Sok z pigwy do herbaty. Jak zrobić?
Zrobienie pysznego soku z pigwy do herbaty jest niezwykle proste. Wystarczy zakup 1 kg pigwy i 1 kg cukru. Co więcej, ze zrobieniem soku poradzi sobie nawet laik, który nigdy wcześniej nie robił sam soków i przetworów z owoców. Ważne, aby pigwa odpowiednio zmiękła i zaczęła puszczać sok, dlatego należy gotować ją około 40 minut.
Sok z pigwy do herbaty to nie tylko oryginalny sposób na urozmaicenie smaku naszego ulubionego napoju, ale także prosty i smaczny sposób na wzbogacenie diety o cenne składniki odżywcze. Przygotowanie go w domu nie jest skomplikowane i nie wymaga specjalistycznych umiejętności czy sprzętu. Wystarczy kilka pigw, trochę cukru, wody i chęci, aby cieszyć się pysznym, zdrowym dodatkiem do herbaty przez cały rok. Sok z pigwy to doskonały sposób na urozmaicenie smaku herbaty. Choć najczęściej do herbaty dodajemy cytrynę, warto pamiętać, że istnieje wiele zdrowych i pysznych alternatyw, a owoce pigwy są tylko jedną z nich!