Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.
ENG 0 Ulubione

Mazurek Wielkanocny z Mokate Cappuccino o smaku Orzecha Laskowego

Ewelina 2025-04-15
Ulubione
12
12
Ulubione

Mazurek Wielkanocny z Mokate Cappuccino o smaku Orzecha Laskowego

Ewelina 2025-04-15

Mazurek Wielkanocny w kształcie pisanki to kruchy spód i orzechowa słodycz!

To nie tylko pyszny deser, ale też efektowna dekoracja wielkanocnego stołu! Dodaj swoje ulubione bakalie, orzechy i stwórz własną, słodką wersję pisanki! To jak? Robimy to razem?!

Składniki:

    • 250g mąki pszennej
    • 0,5 szklanki cukru pudru
    • 125g masła
    • 2 jajka
    • 250g masy kajmakowej
    • Mokate Cappuccino Orzech Laskowy
    • Ulubione bakalie i orzechy

Przepis:

  • Do miski wsyp 250 g mąki pszennej, 0,5 szklanki cukru pudru i dodaj 125 g zimnego masła pokrojonego w kostkę.
  • Rozetrzyj składniki do konsystencji kruszonki.
  • Dodaj 1 małe jajko i 1 żółtko, a następnie zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
  • Włóż do lodówki na 20 minut.
  • Przygotuj szablon w kształcie pisanki i nagrzej piekarnik do 180°C.
  • Rozwałkuj schłodzone ciasto, wytnij z niego pisankę i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Z reszty ciasta uformuj wałeczek i przyklej go na brzegu pisanki, używając białka.
  • Nakłuj ciasto widelcem i piecz przez około 15 minut, aż się zarumieni.
  • W tym czasie połącz 250 g masy kajmakowej z 3 łyżkami Mokate Cappuccino Orzech Laskowy i dokładnie wymieszaj.
  • Gotową masę rozsmaruj na ostudzonym spodzie. Udekoruj orzechami laskowymi i bakaliami według uznania.

Jesteśmy pewni, że Mazurek w tym wykonaniu będzie zachwycać!

Wideo poradnik krok po kroku, znajdziesz tutaj:

Ewelina

Autor: Ewelina - Koneserka kaw

O autorze:

Pasjonatka przygód i nowości. Testerka tylko dobrych smaków.

Dzień zaczynam od kubka ulubionej kawy i sprawdzenia nowinek. To czysta przyjemność móc poznawać i doznawać nowych wrażeń.

Prywatnie miłośnik czekolady w każdej postaci! Wybierz się ze mną w podróż po najdalszych zakątkach w poszukiwaniu perfekcyjnych smaków.

Ilość artykułów: 22, zobacz pozostałe

Menu
Menu
ENG
Filtrowanie

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się