Mazurek Wielkanocny z Mokate Cappuccino o smaku Orzecha Laskowego
Mazurek Wielkanocny w kształcie pisanki to kruchy spód i orzechowa słodycz!
To nie tylko pyszny deser, ale też efektowna dekoracja wielkanocnego stołu! Dodaj swoje ulubione bakalie, orzechy i stwórz własną, słodką wersję pisanki! To jak? Robimy to razem?!
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 125g masła
- 2 jajka
- 250g masy kajmakowej
- Mokate Cappuccino Orzech Laskowy
- Ulubione bakalie i orzechy
Przepis:
- Do miski wsyp 250 g mąki pszennej, 0,5 szklanki cukru pudru i dodaj 125 g zimnego masła pokrojonego w kostkę.
- Rozetrzyj składniki do konsystencji kruszonki.
- Dodaj 1 małe jajko i 1 żółtko, a następnie zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
- Włóż do lodówki na 20 minut.
- Przygotuj szablon w kształcie pisanki i nagrzej piekarnik do 180°C.
- Rozwałkuj schłodzone ciasto, wytnij z niego pisankę i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Z reszty ciasta uformuj wałeczek i przyklej go na brzegu pisanki, używając białka.
- Nakłuj ciasto widelcem i piecz przez około 15 minut, aż się zarumieni.
- W tym czasie połącz 250 g masy kajmakowej z 3 łyżkami Mokate Cappuccino Orzech Laskowy i dokładnie wymieszaj.
- Gotową masę rozsmaruj na ostudzonym spodzie. Udekoruj orzechami laskowymi i bakaliami według uznania.
Jesteśmy pewni, że Mazurek w tym wykonaniu będzie zachwycać!
Wideo poradnik krok po kroku, znajdziesz tutaj: