Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.
ENG 0 Ulubione

Sernik wielkanocny z Mokate Matcha Latte o smaku Truskawki oraz ciastek Mokate Ringi Słoneczne

Ewelina 2025-04-14
Ulubione
26
26
Ulubione

Sernik wielkanocny z Mokate Matcha Latte o smaku Truskawki oraz ciastek Mokate Ringi Słoneczne

Ewelina 2025-04-14

Sernik wielkanocny z Mokate Matcha Latte o smaku Truskawki oraz ciastek Mokate Ringi Słoneczne

W nowym cyklu pokażemy, jak w prosty sposób wykorzystać produkty z portfolio Mokate w codziennym gotowaniu i pieczeniu. Będziemy dzielić się sprawdzonymi przepisami, ciekawostkami i kulinarnymi trikami, które zamienią klasyczne dania w coś naprawdę wyjątkowego
Sprawdźcie co możemy przygotować na niezwykłe okazje takie jak Dzień kobiet, ale także na każdy dzień.

Zacznijmy tę smakowitą podróż razem – z aromatem Mokate w tle!

Składniki:

  • 160g ciastek Ringi Słoneczne Mokate
  • 30g masła
  • 600g twarogu
  • 200g mascarpone
  • 600g śmietanki 36%
  • 3 jajka + 3 zółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 6 saszetek Mokate Matcha
  • 3 łyżki żelatyny
  • 200g truskawek
  • woda
  • 50g cukru


Jak to wykonać?

  • Zmiel 160 g ciastek Mokate Ringi Słoneczne na drobny piasek, wymieszaj z 30 g roztopionego masła i dociśnij do dna tortownicy. Wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Nagrzej piekarnik do 150°C.
  • W misie miksera połącz 600 g twarogu, 200 g mascarpone, 300 g śmietanki 36%, 3 jajka, 3 żółtka, 1 szklankę cukru, 3 łyżki mąki pszennej i 6 saszetek Mokate Matcha Latte o smaku truskawkowym.
  • Miksuj na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy.
  • Wylej masę sernikową na schłodzony spód i piecz przez 70 minut.
  • Po upieczeniu ostudź i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
  • Lekko ubij 300 g schłodzonej śmietanki 36%, aż stanie się lekko puszysta, ale nie sztywna.
  • Odstaw do lodówki.
  • Zalej 3 łyżeczki żelatyny odrobiną zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
  • W rondelku podgrzej 200 g pokrojonych truskawek z 50 g wody i 50 g cukru, mieszając do rozgotowania owoców.
  • Zblenduj na gładkie purée i dodaj napęczniałą żelatynę. Dokładnie wymieszaj i ostudź do temperatury pokojowej.
  • Połącz purée truskawkowe z ubitą śmietanką i wylej na schłodzony sernik.
  • Wstaw do lodówki na kolejne 2 godziny.
  • Ostrożnie wyjmij sernik z tortownicy i udekoruj świeżymi truskawkami.

A ty spróbujesz wykonać nasz sernik?

Poradnik video jak go wykonać znajdziesz tutaj:

Ewelina

Autor: Ewelina - Koneserka kaw

O autorze:

Pasjonatka przygód i nowości. Testerka tylko dobrych smaków.

Dzień zaczynam od kubka ulubionej kawy i sprawdzenia nowinek. To czysta przyjemność móc poznawać i doznawać nowych wrażeń.

Prywatnie miłośnik czekolady w każdej postaci! Wybierz się ze mną w podróż po najdalszych zakątkach w poszukiwaniu perfekcyjnych smaków.

Ilość artykułów: 19, zobacz pozostałe

Menu
Menu
ENG
Filtrowanie

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się